Välj rätt lampa för rätt ljus.

Vad är det viktigaste att tänka på när det gäller belysning i allmänna miljöer? Detta är en ganska vid och viktig fråga eftersom många tar ljuset för givet. Och visst är det en självklarhet att det ska vara ljust i lokalerna men någon måste ta på sig detta projekt, att planera in de olika ljuskällorna redan i ett tidigt stadie. När man pratar om belysning till vårdcentraler, bibliotek, skolor, köpcentrum med mera så är det främst lysrör man tänker på. Det vill säga en ljuskälla som ger sken åt ett större område än vad en vanlig lampa gör. Det är lätt att missta sig och tänka att det löser sig, vi sätter upp lite lysrör i taket och sen är det löst, men riktigt så enkelt är det inte och framförallt kan det bli ganska kostsamt. Ni har säkert själva märkt när ni besökt olika köpcentra eller något väntrum att man blir ganska påverkad av ljuset. Vissa typer av belysning är så pass påträngande att man får huvudvärk, blir trött eller till och med lite snurrig. Så blir det om man väljer en budget variant. Sen finns det lampor som ger ett lugnt och nästan sövande ljus, detta kanske kan passa in i somliga miljöer men definitivt inte i alla. Om man tittar på en skola och ett kapprum jämfört med ett klassrum. I kapprummet ska det vara ordentligt upplyst så att eleverna lätt hittar sina skor och kläder och dessutom underlättar det för den som ska städa, så det blir ordentligt rent. Om vi istället tittar in i klassrummet så krävs där en helt annan typ av ljussättning. Här är det viktigt att bänkarna är rikligt belysta på ett sätt som gör att ljuset inte speglar sig i boken eller att personen i fråga inte blir bländad. För den som står längst fram i rummet ska ljuset också kännas behagligt och mjukt för ögonen. En stark rekommendation är även att använda sig av belysning i rummets hörn, detta för att ge rummet lite mer liv. I ett stort och öppet rum kan ljuset lätt kännas kallt och stelt. Detta kan man motverka genom att plocka ner lamporna lite, nu menar jag inte bokstavligen utan rent visuellt arbeta med belysningen på ett lägre plan. Genom att sätta in små bordslampor och golvlampor så blir inte takbelysningen så distinkt. På samma sätt som man kan göra i en vanlig hemmamiljö så kan man arbeta med att gömma lampor för att skapa en värme i rummet. Om man vill hitta riktigt snygga lampor så kan man besöka vår webbutik, vi utlovar snabb leverans och blir resultatet inte som önskat kan vi erbjuda ett besök i era lokaler för att hjälpa till att guida er i belysnings djungeln. Man kan få låna olika typer av lampor och ljuskällor för att testa sig fram till det som fungerar bäst just i detta specifika tillfälle. Tveka inte att höra av er med frågor eller funderingar, vi har arbetat med belysning i många herrans år och vi vill gärna dela med oss av våra erfarenheter.

En ljusare vardag

Nu när det är höst och vinter så är det väldigt skönt att ha bra med belysning i sitt hus. Under den långa mörka vintern så är det inte mycket annat som hjälper. Det finns så himla många typer av belysning, det är inte alltid en traditionell lampa som är lösningen. För att det ska bli mysigt så kan man använda sig av dolda lampor som man kan fälla in i bokhyllor, under trappor, bakom tv apparaten eller bakom en byrå eller något annat föremål i hemmet. Genom att gömma lamporna så blir det ett dovt och stämningsfullt ljus. När man är klar med stämningsbelysningen så kan man ta tag i det övriga. Med det övriga menar man taklampor, golvlampor, bords – och fönster- lampor. Det är väldigt trevligt att placera en lampa över varje bord försök gärna använda er av trevliga färger så det blir som en färgklick ovanför bordet. Ett riktigt bra tips är att sätta en dimmer på lampan, på så sätt kan man anpassa ljuset efter behov. Om man sitter och arbetar vid bordet vill man ha ett skarpt ljus och om man har en middagsbjudning vill man kanske hellre ha ett mer dovt ljus. I vardagsrummet blir det en skön stämning om man har någon golvlampa, de finns i en mängd olika modeller.

lampa12

Vill man kunna sitta i soffan eller fåtöljen och läsa kan det vara bra med en lampa som kan riktas mot boken så att det inte stör de övriga i vardagsrummet som kanske vill titta på tv. Att arbeta med belysning i sitt hem gör väldigt stor skillnad på hur ens bostad upplevs. Det kan vara ganska klurigt att få till det på rätt sätt. Känner man att det är svårt att klara av det på egen hand så finns det faktiskt utbildade inredare som kan hjälpa en. Ett billigare alternativ är att införskaffa lite belysningsböcker, i dessa kan man få mycket idéer och tips. Försök att använda lågenergilampor i så stor utsträckning som möjligt. Dessa lampor kostar lite mer än de vanliga glödlamporna men de har desto längre hållbarhet och dessutom är de mycket bättre och snällare för miljön.

Om ni har gamla lampor där hemma som ni tröttnat på så skulle jag vilja rekommendera er att byta ut lampskärmarna mot lite nyare och trendigare skärmar, det gör väldigt stor skillnad och helt plötsligt känns det som en helt ny lampa. Något som är ett trevligt inslag är spotlights och de bästa rummen att placera dessa i är i hallen och i badrummet. Det är skönt att kunna skruva ner ljuset i badrummet på kvällen så att ögonen inte får en chock när man går upp på toaletten mitt i natten. I hemmets belysning är det trevligt att utöver de elektriska lamporna använda sig av traditionella levande ljus, tänk på att aldrig lämna ett levande ljus obevakat eller tillsammans med barn. Då kan det snabbt hända en olycka. En nyhet på marknaden är elektriska värmeljus, kanske inte världens finaste men i en liten lykta så ser man ingen skillnad.