Nu när det är höst och vinter så är det väldigt skönt att ha bra med belysning i sitt hus. Under den långa mörka vintern så är det inte mycket annat som hjälper. Det finns så himla många typer av belysning, det är inte alltid en traditionell lampa som är lösningen. För att det ska bli mysigt så kan man använda sig av dolda lampor som man kan fälla in i bokhyllor, under trappor, bakom tv apparaten eller bakom en byrå eller något annat föremål i hemmet. Genom att gömma lamporna så blir det ett dovt och stämningsfullt ljus. När man är klar med stämningsbelysningen så kan man ta tag i det övriga. Med det övriga menar man taklampor, golvlampor, bords – och fönster- lampor. Det är väldigt trevligt att placera en lampa över varje bord försök gärna använda er av trevliga färger så det blir som en färgklick ovanför bordet. Ett riktigt bra tips är att sätta en dimmer på lampan, på så sätt kan man anpassa ljuset efter behov. Om man sitter och arbetar vid bordet vill man ha ett skarpt ljus och om man har en middagsbjudning vill man kanske hellre ha ett mer dovt ljus. I vardagsrummet blir det en skön stämning om man har någon golvlampa, de finns i en mängd olika modeller.

lampa12

Vill man kunna sitta i soffan eller fåtöljen och läsa kan det vara bra med en lampa som kan riktas mot boken så att det inte stör de övriga i vardagsrummet som kanske vill titta på tv. Att arbeta med belysning i sitt hem gör väldigt stor skillnad på hur ens bostad upplevs. Det kan vara ganska klurigt att få till det på rätt sätt. Känner man att det är svårt att klara av det på egen hand så finns det faktiskt utbildade inredare som kan hjälpa en. Ett billigare alternativ är att införskaffa lite belysningsböcker, i dessa kan man få mycket idéer och tips. Försök att använda lågenergilampor i så stor utsträckning som möjligt. Dessa lampor kostar lite mer än de vanliga glödlamporna men de har desto längre hållbarhet och dessutom är de mycket bättre och snällare för miljön.

Om ni har gamla lampor där hemma som ni tröttnat på så skulle jag vilja rekommendera er att byta ut lampskärmarna mot lite nyare och trendigare skärmar, det gör väldigt stor skillnad och helt plötsligt känns det som en helt ny lampa. Något som är ett trevligt inslag är spotlights och de bästa rummen att placera dessa i är i hallen och i badrummet. Det är skönt att kunna skruva ner ljuset i badrummet på kvällen så att ögonen inte får en chock när man går upp på toaletten mitt i natten. I hemmets belysning är det trevligt att utöver de elektriska lamporna använda sig av traditionella levande ljus, tänk på att aldrig lämna ett levande ljus obevakat eller tillsammans med barn. Då kan det snabbt hända en olycka. En nyhet på marknaden är elektriska värmeljus, kanske inte världens finaste men i en liten lykta så ser man ingen skillnad.